Priča Čehova koja govori o ženi koja nije voljela svog muža krije važnu životnu lekciju


Priča Čehova govori o ženi koja nije volela svog muža. Iako se činio kao neko ko je savršen muž i neko ko svojoj ženi pruža sve, njoj nije bio po volji. Sav njegov novac, pažnja i lagodan život joj nisu bili dovoljni. Uvek bi mu pronalazila neku manu, mada ni sama nije znala pravi razlog, ali jednostavno ga nije volela. Jednostavno mi se ne dopada bio je njen odgovor.

Njen muž nije razumeo odakle potiče sva njena netrpeljivost ka njemu. Trudio se na sve načine da poboljša svoje ponašanje, još više je pazio na nju i udovoljavao joj, ali situacija je sa svakim danom bila sve gora.

Jednog dana je ipak rešio da odustane i da je napusti. Ukrcao se u čamac i zaplovio morem negde daleko od nje. Iako je sve izgledalo kao sa se sprema velika oluja, nije mario za to. Mislio je da njegov život nije vredan kada ga njegova žena ne voli. Vetrovi su posatjali sve jači i kada brod više nije mogao da se vidi sa pučine, njegova žena je povikala za njim: “Vrati se”.

Taj trenutak je bio kao šamar za nju, shvatila je koliko će život bez njega biti težak i koliko ga zapravo voli. Shvtila je, u jednom trenu, da je pored sebe imala čoveka koji je u svakom momentu bio pored nje, koj je bio njena najveća podrška, neko ko je bio dobar i predan i bio spreman sve da učini zbog nje. Nije bio idealan, pomislila je, ali je uvek bio uz nju.

Ali čamac, zajedno sa suprugom, se samo još više udaljavao, sve dok nije potpuno nesato u daljini.

žena je i dalje vikala: „Vrati se! Vrati se! Volim te! ”, samo što niko nije mogao da je čuje. More je bilo bučno, oluja je zavijala. Stajala je na obali i vrištala, dozivala ga, ali odgovora nije bilo.

Ljudi tek nakon gubitka i svađe shvate koliko nekoga zaista vole. Nekada nismo u stanju da sagledamo i shvatimo naše emocije. Uvek težimo ka nečem boljem i lepšem, pa čak i kada je sve što nam treba već pored nas.

Ljudi su skloni da idealizuju tuđe živote i odnose, misleći kako njihovi nisu dovoljno dobri, umesto da cene ono što imaju trenutno. 

Vreme jako brzo prolazi, ne dozvolite sebi da zbog nekih iluzija uskratite sebi uživanje pored voljene osobe. Cenite ono što imate, jer nekada nam život  ne pruži onu drugu šansu.

stil