Zašto je ‘pjegava’ banana zdravija


Da se bira titula “kraljice voća” među sportistima, nema sumnje da bi banana pobijedila! Banane jedu svi, bez obzira na sport, godine, ili bilo koji drugi kriterij. Naravno, popularnost su banane dobile ne samo zbog svoje praktičnosti, već i zbog niza zdravstvenih benefita.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol, a izmiksanu je možete koristiti umjesto putera kako biste izbjegli ovu nezdravu namirnicu. Banana je bogata kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C kao i vlaknima. Prosječna banana ima oko 110 kalorija.

Osim svega navedenog, dokazano je da je bananu mudrije pojesti umjesto slatkih energetskih napitaka. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina od energetskih napitaka, ali ga i zadržava na visokom nivou i sat vremena nakon konzumacije ovog voća. (Dopamin je neurotransmiter koji direktno utiče na naše raspoloženje.)

Dalje, prema japanskoj studiji objavljenoj 2013. godine, banane koje na kori imaju crne/smeđe pjege proizvode supstancu imena (TNF – faktor nekroze tumora) koja uništava tumorske ćelije. Dakle, što je kora tamnija i prekrivenija tamnim mrljama, to su snažnije antikancerogene vrijednosti banane.

Uz ovu zdravstvenu prednost banana s tamnim mrljama, dodatna vrijednost im je pomoć u rješavanju mamurluka. Za to je zaslužan kalijum iz banane. Lijekari preporučuju da jednu bananu pojedete prije spavanja, a drugu nakon buđenja. Mamurluk će biti znatno umanjen na ovaj način.

Ljekari i nutricionisti preporučuju svakodnevnu konzumaciju po jedne banane za zdravlje!

Izvor: rtcg